Pogledajte dva puta
+  Juricek - forum
|-+  Klasično slikarstvo» Slikarske podloge» kvaliteta platna?
Username:
Password:
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: kvaliteta platna?  (Posjeta: 1325 )
akord1757
Newbie
*

« : Siječanj 27, 2010, 11:21:13 »

Imam neka pitanje i nedoumice pa ako netko ima kakav pametan savjet ili primjedbu...
Zanimame ne kakav je utjecaj kvalitete platna na trajnost same slike (ulje na platnu)?
Postoje na tržištu dosta povoljna platna (valjda pamuk), već grundirana, a na kojima se nakon nekoliko mjeseci vide tragovi slike, neke mrlje i sl. na poleđini platna pa me zanima je li to normalno? Na lanelim platnima to nisam primjetio.
Je li bolje i takvo najjeftinije kupovno platno već spremno za slikanje ili je bolje ono koje se dobije ručnim radom od sirovog platna (napinjanje->tutkaljenje (toplo ili hladno)->grundiranje kupovnim gessom(2x)?
Na tim platnima koja sam sâm radio, sam uočio male rupice (koje nije zapunio grund-gesso) ali se na poleđini ni nakon 2 godine nije pojavila nikakva mrlja.
hvala.
Evidentirano
iwex
Full Member

Spol: Ženski

« Odgovor #1 : Siječanj 27, 2010, 07:19:45 »

Imam neka pitanje i nedoumice pa ako netko ima kakav pametan savjet ili primjedbu...

Najpametniji savijet ti je da kreneš redom ako ne želiš naljutit šefove  :thumbup:

http://www.juricek.hr/forum/index.php?board=19.0
Evidentirano
static
Administrator
Hero Member

Spol: Muški

JURICEK

« Odgovor #2 : Siječanj 29, 2010, 12:07:11 »

idealno platno je lan prepariran klasičnom preparaturom (tutkalo, kreda, pigment...) ako se slika radi da traje. Tradicionalno, najbolje laneno platno (cisto, nepreparirani) dolazi iz Belgije i ta su platna najskuplja.

Za hobby slikanje s druge strane, ok su i gotova platna.

U pravilu... koliko para toliko muzike.
Evidentirano

Vas domacin na www.juricek.hr
barba
Jr. Member
**

« Odgovor #3 : Svibanj 20, 2010, 02:26:09 »

Najkvalitetnija platna su ruska lanena platna koja "belgijanske" tvrtke kupuju i konfekcioniraju kao i ostali brand nameovi.
Razlog tome je nadmorska visina na kojoj se taj lan uzgaja i klima koja pogoduje duljini i kvalitetu vlakana u njemu.
No, ovo je sve hoch priča, više manje za snobove.
Što je slikarsko platno?
Ništa drugo do armatura na koju se postavlja gesso koji je po svojoj biti zid.
Zašto probija ulje kroz preparaturu?
Zato jer je loša, najčešće rađena sa nekvalitetnim ili malim udjelom veziva, emulzije i velikim postotkom celuloze u preparaturi koja se daje iz trgovačkog "štosa" jer ugušćuje preparaturu i dodaje joj na "kvaliteti".
Rješenje je jednostavno.
Takva sumnjiva platna premazati sa akrilnom podlogom za zidove.
Ima i kod Juričekovih nešto takvo poput akrilnog završnog sloja ili laka što je i pouzdanije jer se radi o kvalitetnim emulzijama.
Time će se popuniti one sitne spore koje propuštaju ulje do tkanine, čime se trajnost celuloze, bila ona od lana, konoplje, pamuka ili jute ugrožava.
Najmudrije je zaštititi i naličje platna, istom emulzijom.
Time se platno izolira od spoljnih utjecaja koji su danas izuzetno agresivni.
Evidentirano
 Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na: