Pogledajte dva puta
+  Juricek - forum
|-+  Klasično slikarstvo» Dodaci bojama» Ketoni
Username:
Password:
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Ketoni  (Posjeta: 5351 )
static
Administrator
Hero Member

Spol: Muški

JURICEK

« : Ožujak 24, 2007, 02:42:45 »

Što znate o ketonima i u kojim situacijama se oni koriste?

Za sada mi padaju na pamet dvije varijante - Kremer-pigmente keton N i CTS-ov Laropal 81, ali nisam siguran kada se javlja potreba za tim otapalima?
Evidentirano

Vas domacin na www.juricek.hr
barba
Jr. Member
**

« Odgovor #1 : Studeni 19, 2008, 09:15:26 »

Aceton je najprostiji KETON.
sigurno si vidio šta djevojčice čine acetonom laku na svojim kandžicama, pa si predstavi čemu bi takvo što moglo tebi poslužiti pri slikanju.
Evidentirano
preludeBB9
Full Member

« Odgovor #2 : Prosinac 21, 2009, 02:27:00 »

sori sta dizem temu iz prasine (11dana) ali isao sam citati sve i svasta po forumu pa vidim da je prica o ketonima stala na samom startu, a i sam sam bio u potrazi za vise informacija o tom podrucju. no vec kad toga nema, ajde da kazem koliko za sada znam;

ja npr koristim aceton za izradu bajceva za drvo. ima za kupit koncentrat osnovnih boja pa se mijesanjem sa acetonom moze dobiti blago receno bilo koja boja se zeli za drvo. (bude jeftinije kad se mijesa, a spektar boja na katalogu postane bez granica sta je kod klijenta hebeni plus)
isto tako, ketonima se moze razrijediti bilo koja farba na toj bazi ali uvijek samo koncetrat. ukoliko koncentrat nije na toj bazi, aceton ce djelovati kao otapalo kod uretanskih farbi a kao instant-zgrusavatelj kod vodenih baza i akrila.
ipak, korisni su samo za boje koje se kao finalni produkt nanose na podlogu koja ima mogucnost upijanja iste, tj platna, drvo i sl, dok se na metalu, plastici i sl ketonima uglavnom skida boja, tocno kako je clan barba spomenuo za usporedbu.
tj na primjer, ocemo candy orange na metalu. izmijesamo koncentrate crvene i zute (par kapljica obicno) sa acetonom i dobijemo tocno to sta smo htjeli. isti identican efekat. ali onda idemo to nanesti na kuciste od kompjutera i to sve samo "otkllizi" i nikako da se osusi ni nakon par dana.
ako to stavimo na npr plasticno kuciste od dvd playera, onda cemo morati brusiti plastiku nanovo jer ce baza novostvorene farbe (aceton) nagristi povrsinu i stvoriti je jako hrapavom. (tako sam si skoro unistio plastike od armature na autu kad sam odlucio cistiti staru boju kako bi ofarbao nanovo)
a ako to isto nanesemo na bukvino drvo, dobijemo neku mjesavinu tikovine i mahagonija, dok na platnu ispadne obicna narancasta. i onda preko toga mozemo nanositi stagod ocemo jednom kad podloga upije.
dakako, ako to radimo ABom koji ima botoom feed i tako cijevcicu u spremniku, to ce nagristi gumenu/plasticnu cijevcicu i malo po malo cemo je time unistiti (i to je vec iz iskustva)

zvuci bezveze, mijesati aceton sa farbama, kao da se mijesa....prljavstina sa sapunom da bi se nesto ocistilo. ali tako je. no korist i primjena su podosta limitirane zbog same podloge.

kremer-pigment se koristi upravo za dobivanje takvih boja. laksi je od vode i ne mijesa se s njom i s vlagom te stoga pruza jako homogenu smjesu uz jako malo mijesanja bez obzira na kolicinu pigmenata/ koncentrata boje kojeg se unese.
a larapol sam jednom koristio za dobivanje bijele impregnacije za drvo koja nece pozutiti nakon susenja.
navodno se koristi i u nekim posebnim lakovima da bi se sprecavalo zucenje svijetlih boja i za odredjivanje odsjaja (gloss) ali na srecu, jos mi nije trebao za to jer obicno to rade odmah u tvornicama pa je jednostavnije kupiti takav lak nego ic mijesati 2,3 ili 4 komponente da bi se takvo sto izvelo.

a mene zanima relacija medju odredjenim ketonima i pastama za poliranje jer kazu da se aceton moze mijesati sa nekim voskovima za poliranje kako bi se lakse i efikasnije izvukao sjaj iz laka.
posto kod farbanja drvenih elemenata tipa stolova, ormarica i sl u visokom sjaju moram ko kuga polirati zavrsni lak 3 dana i 3 noci zanima me vise o tom dijelu kako bi si pojednostavnio zivot. jer nakon upotrebe poliestera, nakon zavrsne ruke laka, ima min 8 sati susenja, a nakon tih 8sati, u roku od 12 sati treba to ispolirati kako bi se dobio zeljeni rezultat. ukoliko prodje koji sat viska, to postane skoro nemoguce osim mijesanjem voska za poliranje sa acetonom. a kad se treba ispolirati par desetaka kvadrata toga, onda budem jako jako ljut, umoran i kratak s vremenom.
ali probao sam mijesati vosak s acetonom i napravio sam neku ljigavu smjesu koja se u roku od 2min pretvorila u beskorisnu hrpicu sicusnih mrvica....
i na netu ne uspijevam nac neku literaturu koja bi mi bila korisna...
zna neko nesto vise o tom procesu? "wax powering up" ili kako god bi to nazvali?

Evidentirano
 Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na: